26-05-1547 Na een kurkdroog voorjaar gaat de stad Gülick, hoofdstad van het hertogdom waartoe de streek tussen Dieteren-Susteren en Sittard-Urmond toen behoorde, in vlammen op. Slechts 40 huizen bleven gespaard. De verwoesting was zo grondig dat de herbouw volgens een nieuw grondplan moest plaats vinden.

Circa 1550 Johan Schulpen, onze "verst verwijderde" voorvader, wordt geboren, (volgnr. 01-001) De juiste datum is niet bekend. Het tijdperk van de geschreven geschiedenis van de familie Schulpen neemt een aanvang. Zie ook datum 15-01-1582

Periode 1550-1600: 400 tot 450 jaar geleden.

16-07-1554 Grote stadsbrand in Roermond. Meer dan 1200 huizen, de grote kerk, een klooster en een abdij worden in de as gelegd. In datzelfde jaar heerst in Amsterdam de pest, en krijgt Antwerpen en omgeving met een rupsenplaag van ongekende omvang te maken. Alle veldvruchten en bomen worden kaal gevreten. Gevolg: voedselschaarste, stijgende prijzen van levensmiddelen en ontberingen en ziekten onder de bevolking.

Jaar 1555 Zeer natte zomer. In Luik worden enkele stadsdelen geëvacueerd. De Maas stroomt op diverse plaatsen over. Dijkdoorbraken in onze streken tot bij Grave. Onze contreien, gelegen in het lage land van de Maas en van de Molenbeemd waar enkele beken op de grens van Dieteren en Roosteren samenvloeien, zullen ook toen al hun portie gehad hebben. Net als de zovele keren in de volgende eeuwen tot in 1995 toe.

15-02-1564 In Pisa in Italië, U weet wel, de stad van de scheve toren, wordt de sterrenkundige Galileo Galilei geboren. Wat Copernicus (zie 24-05-1543) niet durfde, durfde Galilei wel, n.l. het bekend maken van zijn overtuiging dat de aarde niet het middelpunt van het heelal was. Dit bracht hem in conflict met de officiële kerkelijke leer. Hij ontsprong de vuurdood op de brandstapel door op bevel van de kerkelijke overheid zijn overtuiging in het openbaar in te trekken.

18-02-1564 De Italiaanse schilder, beeldhouwer, architect en dichter Michelangelo overlijdt op 89- jarige leeftijd.

10-08-1566 Westvlaamse protestanten vernielden te Steenvoorde de heiligenbeelden in de katholieke kerken. Deze beeldenstorm die zich razendsnel verbreidde, bereikte enkele weken later het gebied van de Maas, waar op 10 augustus 1566 het interieur van de kathedraal van Roermond het moest ontgelden.Op 27 en 28 augustus kregen de kloosters en de St. Martinuskerk in Weert het zwaar te verduren.

08-08-1567 De Spaanse koning Philips II, de opvolger van Karel V, stuurde de hertog van Alva naar de Nederlanden om een einde te maken aan de "protestantse rebellie".

23-05-1568 Volgens traditie wordt de veldslag bij Heiligerlee als het begin van de 80- jarige oorlog tussen Spanje en de Nederlanden beschouwd. In feite vond het eerste treffen al plaats precies een maand eerder in Dalheim ten oosten van Roermond, thans even over de Duitse grens. Bij deze gelegenheid werd de graaf van Horn, medestander van Willem van Oranje gevangen genomen (zie volgend onderwerp). Nog heden ten dage kunt U in Dalheim de "Bloedgracht" bezichtigen, de plek waar dit treffen plaatsvond.

05-06-1568 Op de Grote markt te Brussel wordt de graaf van Egmond, die hertog van Vlaanderen was, en de graaf van Hoorn onthoofd. De hertog van Alva begon zijn loopbaan voortvarend. Zo vertellen ons de geschiedenisboeken. Wat misschien niet iedereen weet is, dat deze laatste niet graaf van Hoorn in Noord- Holland was, maar van het graafschap Horn bij Roermond. Hij woonde aldaar op het kasteel dat tot op heden nog in stand is gebleven. Dit Zuid- Nederlandse tweetal had samen met Willem van Oranje die in Brussel resideerde, eerder al pogingen ondernomen om Philips II begrip bij te brengen voor


48